Ik ben zwanger

In het kort

In het kort

 • Schrijf de datum op van de eerste dag van uw laatste ongesteldheid. Tel de weken vanaf die datum. Zo rekent u uit hoe lang u zwanger bent.
 • Neem liefst vóór 9 weken zwangerschap contact op met de verloskundige of huisarts.
 • Drink geen rauwe (ongepasteuriseerde) melk. Eet geen zachte kazen gemaakt van rauwe melk.
 • Zorg dat vlees en vis goed doorbakken is. En slik iedere dag 0,4 mg foliumzuur .
 • Gebruik geen alcohol of drugs als u zwanger bent, en stop met roken. 

foliumzuur

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Foliumzuur verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven, is daarom telkens een nieuwe hoeveelheid foliumzuur via het voedsel nodig.

Het is te gebruiken om aangeboren afwijkingen te voorkomen bij zwangerschap en kinderwens, bij vitaminegebrek, bij bepaalde vormen van bloedarmoede en bij homocystinurie (een stofwisselingsziekte).

Bron: Apotheek.nl
Begeleiding

Wie begeleidt de zwangerschap?

Zodra u zwanger bent, is het belangrijk om dit aan uw huisarts en apotheker te vertellen. Zij letten dan extra goed op, bijvoorbeeld bij het voorschrijven van medicijnen. 

Er zijn huisartsen die de zwangerschap zelf begeleiden, maar meestal gaat u hiervoor naar een verloskundige.

Schrijf de datum op van de eerste dag van uw laatste ongesteldheid. Tel de weken vanaf die datum. Zo rekent u uit hoe lang u zwanger bent.

Neem liefst vóór 9 weken zwangerschap contact op met de verloskundige. Deze maakt afspraken met u voor onderzoek en begeleiding.

De huisarts en de verloskundige informeren elkaar. Zo nodig nemen ze contact op met elkaar. Zij schrijven belangrijke informatie over uw zwangerschap op een kaart. Neem deze zwangerschapskaart steeds mee als u naar uw huisarts of verloskundige gaat. Soms zijn er redenen om u naar een gynaecoloog te verwijzen, bijvoorbeeld als u een tweeling verwacht.

Als u ongewild zwanger bent geworden, kunt u dat in vertrouwen met uw huisarts bespreken.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Adviezen

Adviezen voor de zwangerschap

Over het algemeen kunt u alles gewoon blijven doen. Er zijn wel enkele dingen waar u op moet letten. 

 • Eet gezond
  'Eten voor twee' is niet nodig, maar afvallen of vasten is nu niet verstandig.
  Zorg dat u groente en fruit voor gebruik altijd goed wast. Rauwe producten kunnen besmet zijn.
  Drink geen rauwe (ongepasteuriseerde) melk en eet geen zachte kazen die van rauwe melk gemaakt zijn (meestal staat dit op de verpakking).
  Eet je vlees of vis? Zorg dat het goed doorbakken of gekookt is. Eet geen (half) rauw vlees, osseworst of filet américain.
  Bewaar producten zo kort mogelijk en koop ze liever vers. Vooral rauwe gerookte vis, voorverpakte salades en softijs kunnen met bacteriën besmet zijn die schadelijk zijn voor het kind.
  Eet je vegetarisch, zorg voor goede vleesvervangers, zoals eieren, peulvruchten, volkorenproducten en zuivel. Eet je veganistisch, vraag dan advies van een diëtist.
  Lees Ik wil gezond eten in de zwangerschap. Of kijk op Voedingscentrum.nl

 • Slik elke dag één tablet foliumzuur 0,4 mg bij voorkeur vanaf 4 weken voordat u mogelijk zwanger raakt. Ga hiermee door tot en met de 10de week van uw zwangerschap. Foliumzuur vermindert de kans op een baby met een open rug. Foliumzuurtabletten kunt u zonder recept bij uw drogist of apotheek kopen.

 • Extra vitamine D ?
  Uw lichaam kan zelf vitamine D aanmaken maar daarvoor is wel daglicht nodig. Daarom krijgt u het advies om elke dag buiten te komen als het licht is. De Gezondheidsraad zegt dat zwangere vrouwen op zich geen verhoogde behoefte aan vitamine D hebben. Toch adviseert zij alle zwangeren 'voor de zekerheid' 10 microgram vitamine D per dag te gebruiken. U kunt zelf de afweging maken of u hiervoor kiest.
  Extra vitamine D slikken (10 microgram per dag) is vooral zinvol:

  • als u zwanger bent en een donkere huidskleur heeft. Een donkere huid moet namelijk langer in de zon zijn om voldoende vitamine D aan te maken.
  • als u weinig buiten in de zon komt (minder dan een half uur per dag)
  • als u vaak gesluierd bent 
  • als uw huid niet met de zon in aanraking komt (bijvoorbeeld doordat u make-up met een beschermingsfactor tegen de zon op hebt).
  • als uw huid niet met de zon in aanraking komt.
   Ook in voeding zit vitamine D, bijvoorbeeld in vette vis, zoals zalm of makreel, en in vlees en eieren. Bedenk wel dat de hoeveelheid vitamine D uit voeding onvoldoende is om in uw dagelijkse behoefte te voorzien.
 • Extra andere vitaminen zijn niet nodig. Let op dat u geen extra vitamine A inneemt. Te veel vitamine A is schadelijk voor uw kind.

 • Medicijnen gebruiken of stoppen? Bespreek het altijd eerst met uw arts. Dit geldt ook voor medicinale crèmes of -pleisters en vrij verkrijgbare of alternatieve geneesmiddelen. Deze kunnen schadelijk zijn voor uw kind. Laat ook aan uw apotheker en aan (tand-)artsen die u behandelen, weten dat u zwanger bent. De pijnstiller paracetamol is in de zwangerschap toegestaan. Een verdoving voor een behandeling bij de tandarts is geen probleem.

 • Gebruik geen alcohol of drugs als u zwanger bent. Alcohol kan al in kleine hoeveelheden schadelijk zijn voor uw kind.

 • Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes. Vraag ook aan uw partner en huisgenoten om niet te roken. Als u rook inademt, krijgt uw kind minder zuurstof en kan het minder goed groeien. Uw huisarts geeft graag advies bij stoppen met roken, alcohol of drugs. Het Trimbos instituut heeft een filmpje over stoppen met roken en zwangerschap.

 • Draag handschoenen wanneer u in de tuin werkt of de kattenbak verschoont. Contact met uitwerpselen van katten kan besmetting met toxoplasmose veroorzaken en dat kan schadelijk zijn voor uw kind.

 • Probeer contact met bepaalde chemische stoffen te vermijden, zoals verf op terpentinebasis, bestrijdingsmiddelen of foto-ontwikkelvloeistoffen. Van haarverf is tot nu toe geen schadelijke werking op het kind bekend.

 • Laat geen röntgenfoto's maken, omdat de straling schadelijk kan zijn voor uw kind. MRI onderzoek is veilig. Van beeldschermen en magnetrons is geen schadelijkheid aangetoond.

 • De meeste dingen zoals werken, sporten, fitness, fietsen, vrijen en seks, kunt u gewoon blijven doen, voor zover u zich er prettig bij voelt. Als u bij inspanning vaak 'harde buiken' krijgt, kan dat een teken zijn dat u het rustiger aan moet doen. Sporten waarbij u makkelijk valt of met anderen botst, kunt u beter vermijden. Duiken met zuurstofflessen mag ook niet. Of saunabezoek schadelijk is, is niet bekend. Vermoedelijk kan het geen kwaad. 

 • Als u naar verre landen wilt reizen, informeer dan ruim van te voren (bij uw huisarts en bij de GGD) welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen. Zeg daarbij duidelijk dat u zwanger bent. Vliegen kan medisch geen kwaad, maar na 32 weken zwangerschap kan de vliegmaatschappij u weigeren. Vraag dit dus eerst na.

 • Wordt u in uw werk blootgesteld aan trillingen, straling of chemische stoffen? Heeft u lichamelijk zwaar werk of werkt u in nacht- en ploegendiensten? Bespreek dan met uw werkgever of het mogelijk is de werkomstandigheden of de werkzaamheden gedurende uw zwangerschap aan te passen. Heeft u door uw werk kans op bepaalde infecties? Bijvoorbeeld in de zorg of kinderopvang? Bespreek dan of het nodig is om bloedonderzoek te doen om te zien of u de vijfde ziekte al heeft gehad. Lees meer over mogelijke risico's tijdens uw zwangerschap die te maken hebben met werk

foliumzuur

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Foliumzuur verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven, is daarom telkens een nieuwe hoeveelheid foliumzuur via het voedsel nodig.

Het is te gebruiken om aangeboren afwijkingen te voorkomen bij zwangerschap en kinderwens, bij vitaminegebrek, bij bepaalde vormen van bloedarmoede en bij homocystinurie (een stofwisselingsziekte).

Bron: Apotheek.nl

vitamine D

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.

Bron: Apotheek.nl

vitamine A

Vitamine A is nodig voor:

 • Het functioneren van het netvlies en het hoornvlies van het oog.
 • De huid en slijmvliezen.
 • De groei en de botontwikkeling bij kinderen.
 • Het afweersysteem tegen ziekteverwekkers.
 • De voortplanting en de ontwikkeling van een ongeboren baby.

Ons lichaam kan vitamine A niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Vitamine A komt voor in lever, vis, melkproducten, boter, margarine, eierdooier, donkergroene bladgroenten, koolsoorten en geeloranje gekleurde groenten en fruit. Vitamine A verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden. Om gezond te blijven, is daarom telkens nieuw vitamine A via het voedsel nodig.

Vitamine A is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij infecties met virussen, zoals mazelen.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met de zwangerschap?

Bij een van uw eerste bezoeken wordt bij u bloed afgenomen: om een aantal kenmerken van uw bloed te bepalen en om te controleren of u bepaalde infectieziekten heeft (gehad).

U krijgt een echo onderzoek om precies te zien hoe lang u zwanger bent. Hierbij is ook te zien of het hartje van uw kind klopt en of u een tweeling verwacht.

Al vroeg in de zwangerschap kunt u extra onderzoek laten doen naar mogelijke afwijkingen bij uw kind. De huisarts of verloskundige bespreekt dit met u.

Bij controle wordt de bloeddruk opgemeten en wordt gekeken of uw kind goed groeit.

Neem contact op met de huisartspraktijk als iemand in uw omgeving een kinderziekte heeft zoals rode hond, waterpokken of de vijfde ziekte en u deze ziekte zelf nog niet heeft gehad. Of als u meer dan 34 weken zwanger bent en iemand in uw omgeving heeft kinkhoest.

Tijdens uw zwangerschap kunt u een prik krijgen tegen kinkhoest. Dit heet de 22 wekenprik. Daarmee zorgt u dat uw baby al tegen kinkhoest is beschermd als pasgeboren baby. De kans dat uw baby kinkhoest krijgt en daar ernstig ziek van wordt is dan heel klein. De prik heeft geen bijwerkingen of risico's voor uzelf of voor uw zwangerschap. 

Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen deze prik gratis krijgen. Dat kan vanaf 22 weken zwangerschap tot het eind van de zwangerschap. Hoe vroeger hoe beter. U krijgt de prik op het consultatiebureau.

Meer informatie

Meer informatie over zwangerschap

Informatie over zwangerschap, controles en bloedonderzoek leest u ook in de folder Zwanger van het RIVM. De informatie is ook in het Engels vertaald. In deze folder vindt u ook sites voor meer informatie over belangrijke onderwerpen in de zwangerschap.

Allesoverzwanger.nl geeft informatie over zwangerschap, bevalling en kraamtijd. En over hoe de geboortezorg in Nederland georganiseerd is.   

AlcoholenZwangerschap.nl gaat over hoe schadelijk alcohol is tijdens de zwangerschap.

De informatie over zwangerschap is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Zwangerschap en kraamperiode

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.