Ik ben zwanger en wil stoppen met roken

In het kort

In het kort

 • Rook niet als je zwanger bent. Dat is heel verstandig.
 • Rookt je partner? Spreek dan af om samen te stoppen.
 • Als je blijft roken (of meeroken) is dat schadelijk voor jou en je kind:
  • je hebt meer kans op een miskraam, problemen in de zwangerschap en rond de geboorte.
  • je hebt meer kans dat je kind te weinig groeit of te vroeg geboren wordt.
  • je hebt meer kans dat je kind in de baarmoeder of rond de geboorte dood gaat.
 • Vraag je huisarts om ondersteuning bij stoppen met roken.
Wat is het

Waarom is het beter om niet te roken als je zwanger bent?

Voor een gezonde start van je zwangerschap is het belangrijk dat je niet rookt. En geen rook van anderen inademt (meerookt). Dat is beter voor je eigen gezondheid en voor de gezondheid van je kind. Je hebt dan minder kans op problemen in de zwangerschap, bij de bevalling en na de geboorte. 

Hoe eerder je stopt, hoe beter. Zodra je stopt met roken, worden de risico’s voor jou en je kind al snel kleiner. Het is dus altijd en meteen de moeite waard om te stoppen!

Rookt je partner? Spreek dan af om samen te stoppen. Dan heb je steun aan elkaar.

Stoppen met roken is niet makkelijk. Je huisarts kan je hierin ondersteunen.

Risico's

Kans op ernstige problemen als je in de zwangerschap rookt

Als je rookt (of de rook van anderen inademt), kan jouw bloed minder zuurstof uit je longen opnemen. Ook worden de bloedvaten in de moederkoek (placenta) nauwer. Daardoor krijgt je kind minder zuurstof en voedingsstoffen en kan minder goed groeien.

Als je in de zwangerschap rookt (of meerookt) heb je meer kans op ernstige problemen tijdens de zwangerschap zoals

 • een miskraam
 • je kind groeit te weinig
 • je kind wordt te vroeg geboren
 • de moederkoek (placenta) laat los (waardoor je kind dood kan gaan)
 • je kind gaat dood in de baarmoeder
 • je kind overlijdt rond de geboorte

Rook je in de zwangerschap? Of start je vlak na de bevalling opnieuw met roken? Dan heeft je kind meer kans op:

 • een te laag gewicht bij de geboorte (daardoor heeft je kind later ook meer kans op overgewicht en diabetes type 2)
 • aangeboren afwijkingen, zoals een gespleten lip/verhemelte en klompvoetjes
 • wiegendood (je kind houdt in zijn slaap op met ademen)
 • astma, luchtweginfecties en middenoorontstekingen
 • gedragsproblemen, zoals ADHD
 • een verslaving, bijvoorbeeld roken
 • ernstige ziekten op jonge leeftijd, zoals leukemie (bloedkanker) of hersentumoren
Voordelen

Voordelen als je in de zwangerschap niet rookt

Als je in de zwangerschap niet rookt heeft dat veel voordelen:

 • Je bent fitter en gezonder.
 • Je hebt minder kans op problemen in de zwangerschap (minder dan wanneer je was blijven roken).
 • Je hebt minder kans op problemen bij de bevalling (minder dan wanneer je was blijven roken).
 • Je hebt minder kans op problemen na de geboorte (minder dan wanneer je was blijven roken).
 • Je kind heeft later minder kans op problemen met zijn gezondheid.
Adviezen

Adviezen bij stoppen met roken in de zwangerschap

Bespreek het met je huisarts, de praktijkondersteuner of je verloskundige.
Stoppen met roken is niet makkelijk. Twijfel je of zie je er tegenop? Je bent niet de enige. Bespreek het met je huisarts, de praktijkondersteuner of je verloskundige. Die luistert naar je en moedigt je aan. In een aantal gesprekken maak je samen een plan. Je bespreekt wat je moeilijk vindt en krijgt advies. Samen kijken jullie welke hulp je nodig hebt. De kans dat het lukt is dan veel groter.

Vraag aan je partner, vrienden en familie of ze je willen steunen.
Het is belangrijk dat je partner ook niet rookt of bereid is te stoppen. Vraag huisgenoten of ze niet in jouw omgeving willen roken. Zo voorkom je dat je zelf in de verleiding komt om weer te roken. Ook vermijd je daarmee dat je de rook van anderen inademt (meerookt).

Bereid je goed voor.
Bedenk wat jouw favoriete rookmomenten zijn. Als je stopt zijn dat de momenten waarop je sterk naar een sigaret verlangt. Bedenk alvast wat je dan kan doen om te voorkomen dat je weer gaat roken. Wat ga je dan doen om jezelf af te leiden? Bedenk alvast wie je kan bellen als je het moeilijk hebt. Dan ben je er beter op voorbereid.

Zelfstandig of met begeleiding?
Is het je al eerder gelukt om zelfstandig te stoppen? Dan kan je daar opnieuw voor kiezen.
Je kan daarbij ook gebruik maken van een stoppen met roken app op je mobiele telefoon. Of van een interactief zelfhulpprogramma op internet. Je hebt meer steun als je daarbij regelmatig advies krijgt van een persoonlijke begeleider. Dat kan via afspraken, telefonisch, via sms-berichten of online, op je computer of op je mobiele telefoon. Dat werkt heel goed.

Stop je voor het eerst? Lijkt het je moeilijk? Ben je bij een eerdere zwangerschap blijven roken? Is een eerdere stoppoging niet gelukt? Of blijft je partner roken? In de meeste gevallen heb je extra ondersteuning nodig. De kans dat het lukt is dan groter.

Maak regelmatig een afspraak met de huisarts of de praktijkondersteuner om te praten. Deze is opgeleid om je bij stoppen met roken te begeleiden. Je vertelt hoe het met je gaat en krijgt dan persoonlijk advies. Hij of zij moedigt je aan, en kijkt waar je meer hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld door vaker een afspraak te maken om met je begeleider te praten en/of door tijdelijk medicijnen voor te schrijven. Zeg altijd duidelijk aan je huisarts en apotheek dat je zwanger bent of wilt worden, voordat ze je medicijnen geven.

Hulpmiddelen

Nicotinevervangende middelen bij stoppen met roken in de zwangerschap

Stoppen met roken is belangrijk, liefst zonder maar als het nodig is mét hulpmiddelen.

Lukt het je niet om stoppen met roken vol te houden? Ben je gewend om meer dan 10 sigaretten per dag te roken? Word je heel onrustig of kan je slecht slapen omdat je geen nicotine meer binnenkrijgt?

Dan kan je huisarts naast afspraken om te praten, tijdelijk ook nicotine-vervangende middelen voorschrijven. De huisarts, praktijkondersteuner of stoppen-met-roken coach kan je hierin begeleiden.

Nicotine-vervangende middelen zijn medicijnen die het tekort aan nicotine in je lichaam tijdelijk aanvullen. Je hebt dan minder last van ontwenningsverschijnselen tijdens het stoppen. Je krijgt hierdoor minder nicotine binnen dan bij een sigaret, en geen andere schadelijke stoffen die in sigaretten zitten.

Overleg eerst met je huisarts, voordat je nicotine-vervangende middelen gebruikt en vertel daarbij dat je zwanger bent of wilt worden.

 • Spreek samen af welke dosis nicotine je mag nemen (dit hangt af van het aantal sigaretten dat je per dag hebt gerookt).
 • Start pas met nicotine-vervangende middelen als je gestopt bent met roken. Gebruik ze niet als je daarnaast ook nog rookt.
 • Gebruik de nicotine-vervangende middelen bij voorkeur alleen op moeilijke momenten. Je kunt dan nicotinekauwgom of -zuigtabletten gebruiken. Deze werken snel en kort.
 • Heb je veel gerookt? Dan kan je huisarts in uitzonderingsgevallen voorstellen nicotinepleisters te gebruiken. Deze werken langzamer en gelijkmatiger. Omdat je zwanger bent moet je de pleister er afhalen voordat je gaat slapen.
 • Je komt dan regelmatig voor controle.
 • Je spreekt af om het gebruik van nicotine-vervangende middelen geleidelijk te minderen en uiterlijk binnen 2 tot 3 maanden te stoppen.

Andere medicijnen die kunnen helpen bij stoppen met roken raden artsen af. Het is onduidelijk of ze veilig zijn als je zwanger wordt.

De e-sigaret (elektronische sigaret) raden artsen niet aan bij stoppen met roken. Er is geen onderzoek gedaan naar de werking en veiligheid van de e-sigaret voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden.

nicotine

Nicotine als medicijn is een ontwenningsmiddel.

Het is te gebruiken als hulpmiddel bij stoppen met roken.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe verder bij stoppen met roken in de zwangerschap?

Maak een afspraak met je huisarts als je wilt stoppen met roken. Deze kijkt welke ondersteuning je nodig hebt en wie je kan begeleiden. De meeste huisartsenpraktijken hebben een praktijkondersteuner die opgeleid is om je bij stoppen met roken te begeleiden.

Zorgverzekeraars vergoeden de hulp bij stoppen met roken. Zij betalen de kosten van begeleiding en hulpmiddelen bij stoppen met roken. Hulp bij stoppen met roken zit in het basispakket van uw zorgverzekering. De kosten worden dus niet afgetrokken van uw eigen risico. Kijk voor meer informatie over de vergoeding en de voorwaarden per zorgverzekeraar bij ikstopnu.nl

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.