Ik wil weten wat het Schmallenbergvirus is

In het kort

In het kort

  • Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus (bekend sinds de zomer 2011) dat bij een aantal schapen, geiten en runderen is aangetoond.
  • De schapenlammeren, geitjes en kalveren kunnen aangeboren misvormingen krijgen.
  • De kans lijkt zeer klein dat het virus bij de mens een infectie kan geven.
Wat is het

Wat is het Schmallenbergvirus?

Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus dat bij een aantal schapen, geiten en runderen is aangetoond, zowel in Duitsland als in Nederland. Dit virus wordt waarschijnlijk via knutten (kleine steekvliegjes) overgedragen. De knut zuigt bloed op, waarin het virus aanwezig is. Vervolgens vermenigvuldigt het virus zich in de knut. Wanneer de knut een volgend dier bijt, wordt het virus ook op dat dier overgedragen.  Het virus is sinds de zomer 2011 bekend.

Wat merk ik

Verschijnselen van het Schmallenbergvirus bij bij dieren

Bij runderen geeft het virus diarree en koorts en hierbij neemt de melkproductie af. Bij schapen veroorzaakt het virus aangeboren misvormingen. De lammeren hebben afwijkingen aan het hoofd (waterhoofd), een scheve nek en kromme poten. Ook de kalveren en de jonge geitjes kunnen aangeboren misvormingen hebben. Meestal worden ze dood geboren.

Kan het kwaad?

Is het Schmallenbergvirus voor mensen gevaarlijk?

Tot nu toe is het virus nog nooit op mensen overgedragen. Er zijn ook geen aanwijzingen dat het virus in de melk of het vlees terecht komt. De kans lijkt dan ook zeer klein dat het virus bij de mens een infectie kan geven.

Adviezen

Adviezen bij het Schmallenbergvirus

Bij het werken met dieren worden de gebruikelijke hygiënemaatregelen aangeraden. Volg deze goed op.

  • Heeft u direct contact gehad met besmette dieren, misvormde lammeren of kalven en krijgt u binnen 14 dagen koorts of andere gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw huisarts of de GGD.
  • Bij zwangerschap is het verstandig om niet met de besmette dieren in aanraking te komen. Er zijn geen bewezen risico’s voor uw ongeboren kind of u zelf, maar voorzichtigheid lijkt toch verstandig.
Meer informatie

Meer informatie over het Schmallenbergvirus

Kijk voor meer informatie op het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de Rijksoverheid.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.