Ik wil reizigersziekten voorkómen

In het kort

In het kort

 • Gaat u op reis naar een ver land? Begin minstens 6 tot 8 weken voor vertrek met uw voorbereidingen.
 • Haal de prikken die nodig zijn bij uw huisarts of een vaccinatiebureau.  
 • Zorg dat u weet wat u wel/niet moet doen om ziektes te voorkomen.
 • Vraag welke medicijnen u het best mee kunt nemen.
 • Zorg dat u gezond en uitgerust op reis gaat. 
Voorbereid op reis

Voorbereid op reis

Bij reizen naar veel landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid-Amerika en een aantal Zuid- en Oost-Europese landen zijn maatregelen nodig om te voorkomen dat u bepaalde ziekten krijgt.

Begin daarom minstens 6 tot 8 weken voor vertrek met uw voorbereidingen:

 • Zorg voor de juiste prikken (inentingen) en medicijnen om ziekten zoals hepatitis A of malaria te voorkomen. Vraag informatie bij uw huisarts of kijk op LCR voor vaccinatiebureaus bij u in de buurt.
 • Informeer wat u kunt doen om te voorkomen dat u besmet wordt door water, voedsel, seksueel contact, bloed of muggen.
 • Denk ook aan maatregelen tegen de zon, zoals crèmes met UV-filter, hoed en zonnebril.
 • Vraag welke medicijnen u het best mee kunt nemen.
 • Zorg dat u gezond en uitgerust op reis gaat. De kans op ziekten of ongelukken is dan kleiner.
Drinkwater en voedsel

Voorkom op reis besmetting via drinkwater of voedsel

 • Door besmet drinkwater of voedsel kunt u verschillende ziekten krijgen zoals Hepatitis A (leverontsteking), buiktyfus (darminfectie), Cholera (darminfectie) en Reizigersdiarree.
 • Zwemmen in besmet water geeft dezelfde risico's.
 • Van ijsblokjes, schepijs en ongekookte melk kunt u ziek worden.
 • Rauw voedsel (groente, vlees, vis, schelp- of schaaldieren) moet u vermijden.
 • Eet alleen versgekookt voedsel dat heet wordt opgediend en fruit dat u zelf heeft geschild.
 • Drink alleen water dat gekookt is of uit verzegelde flessen komt. Gebruik dit ook voor het tandenpoetsen.
 • Was uw handen met water én zeep na gebruik van het toilet, voor het koken en voor het eten. Gebruik schoon eet- en drinkgerei.
Voorkom muggenbeten

Voorkom besmetting door muggen

Malaria, maar ook ziekten als knokkelkoorts, gele koorts en Japanse encefalitis worden door muggen overgebracht. Maatregelen ter voorkoming van muggenbeten zijn dus belangrijk.

 • Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding: lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken.
 • Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen en enkels) in met insectenwerende middelen. Middelen waarin DEET (diethyltoluamide) zit helpen het best.
 • Slaap onder een muskietennet (klamboe), zo nodig geïmpregneerd. Een geïmpregneerd muskietennet is doordrenkt met een antimuggenvloeistof zoals permethrine of deltamethrine.

DEET

DEET houdt insecten, zoals muggen, teken, stekende vliegen, bloedzuigers, vlooien en mijten, op een afstand.

Het is te gebruiken bij insecten die het op mensenbloed hebben gemunt.

 • Gewone muggen en de muggen die malaria of infecties met virussen, zoals gele koorts of dengue (knokkelkoorts), kunnen verspreiden.
 • Teken, de verspreiders van de ziekte van Lyme.
 • Andere insecten, zoals steekvliegen en bloedzuigers.
Bron: Apotheek.nl
Seks en bloed

Voorkom besmetting via seks of bloed

Levensbedreigende ziekten als HIV en hepatitis B en C worden via seksueel contact overgedragen. In veel van de genoemde landen komen deze seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) veel meer voor dan in ons land. Vrij veilig en gebruik bij nieuwe seksuele contacten altijd een condoom om de kans op besmetting te verkleinen. De kwaliteit van condooms verschilt per land. Neem daarom condooms uit Nederland mee.

HIV en hepatitis B en C kunnen ook worden overgedragen door prikken of snijden met een scherp voorwerp waar besmet bloed aan zit. Vermijd daarom gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes, injectie- of tatoeagenaalden.

Prikken en medicijnen

Inentingen en medicijnen

 • Voor het bezoek aan veel landen zijn inentingen (vaccinaties, prikken) nodig tegen difterie, tetanus en polio (DTP), hepatitis A, gele koorts en buiktyfus.
 • Blijft u langer dan 6 weken in een 'risicoland' of verblijft u in extreme omstandigheden in de binnenlanden, oerwouden of sloppenwijken? Dan kunnen aanvullende inentingen nodig zijn, zoals tegen hondsdolheid
 • Afhankelijk van de reisbestemming krijgt u medicijnen voorgeschreven om malaria te voorkomen.
Extra medicijnen

Extra medicijnen voor onderweg

 • Afhankelijk van uw reisbestemming en de bereikbaarheid van medische hulp in dat gebied, is het vaak zinvol een EHBO-set en enkele medicijnen mee te nemen.
 • Gebruik als pijnstiller paracetamol . Neem nog een andere pijnstiller mee (zoals diclofenac , naproxen of ibuprofen ) voor het geval paracetamol onvoldoende helpt.
 • Bij reizigersdiarree kunt u tijdelijk loperamide als stopmiddel gebruiken. Met ORS (oral rehydration salt) maakt u een drankje dat helpt om uitdrogen te voorkomen.
 • Indien u thuis normaal medicijnen gebruikt, is het verstandig een afgestemde voorraad mee te nemen. Schrijf op welke medicijnen u gebruikt en in welke dosering. Noteer ook welke ziekten of allergie u eventueel heeft, liefst in een taal die men in het desbetreffende land begrijpt (meestal Engels). Leg dit briefje bij uw paspoort.
 • Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en mag u niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dit geldt voor bijvoorbeeld medicijnen bij ADHD, zware pijnstillers en slaap- en kalmeringsmiddelen. U moet een officiële verklaring aanvragen. Houd er rekening mee dat de verwerking en legalisering van de verklaring enige weken in beslag kan nemen. Voor meer informatie over het reizen met medicijnen kunt u terecht op hetcak.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

loperamide

Loperamide remt de bewegingen van de darmen en zorgt voor samentrekking van de anus.

Het wordt gebruikt bij diarree.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.