Nieuws

De meest gebruikte pil is tijdelijk niet leverbaar

vrouw pillenstrip

De anticonceptiepil die het meest wordt gebruikt, is tijdelijk niet meer leverbaar in de apotheek.

Dit is de combinatiepil met ethinylestradiol /levonorgestrel 0,03/0,15 mg. Deze pil wordt zonder merknaam verkocht of onder de merknaam Microgynon 30 of Stediril 30. Sommige apotheken geven de pil nog voor 1 of 2 maanden uit de voorraad mee. In december worden de eerste leveringen weer verwacht. Het is nog niet duidelijk of de tekorten dan zijn opgelost.

Is jouw eigen pillenvoorraad op? Dan kan je tijdelijk een andere combinatiepil (met dezelfde soort hormonen) gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • ethinylestradiol/levonorgestrel 0,02/0,10 mg. (deze pil kan wel meer onregelmatig bloedverlies geven).
  • een meerfasenpil met levonorgestrel (met 0,03 tot 0,04 mg ethinylestradiol).
  • ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 (elke dag 1 pil slikken zonder stopweek).

Deze combinatiepillen zijn ongeveer gelijk wat betreft betrouwbaarheid en bijwerkingen.

Overgaan op een andere methode is ook mogelijk, zoals de pil met alleen progestageen, prikpil, implantatiestaafje, koper- of hormoonspiraal. Bespreek de voor- en nadelen met je huisarts of apotheker. En kijk op Thuisarts.nl. De vergoeding kan per middel verschillen.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

ethinylestradiol

Ethinylestradiol heeft dezelfde werking als het vrouwelijk geslachtshormoon estradiol, dat voornamelijk in de eierstokken wordt gemaakt. Vrouwelijke geslachtshormonen, ook wel oestrogenen genoemd, spelen een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij problemen bij de menstruatiecyclus (wegblijven van de menstruatie), bij behandeling voor ongewenste kinderloosheid en bij bepaalde vormen van kanker (tumoren).

Bron: Apotheek.nl
Geplaatst op 13 november 2018

Meer nieuws