Ik heb maculadegeneratie

In het kort

In het kort

 • Bij maculadegeneratie ziet u het midden van uw beeld waziger.
 • Dit gebeurt langzaam, in jaren. 
 • Er zijn 2 vormen: droge en natte maculadegeneratie.
 • Voor droge maculadegeneratie is er geen behandeling.  
 • Voor natte maculadegeneratie wel: medicijnen of laserbehandeling. 
 • Bij de natte vorm gaat u ook vervormingen van uw beeld zien.
Beschrijving

Wat is maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is het afsterven van de cellen in het midden van het netvlies.

Het midden van het netvlies heet de macula of gele vlek. De cellen die hier liggen heten kegeltjes. Kegeltjes zorgen ervoor dat we scherp zien en kleuren kunnen zien. 

nhg-afbeelding-oog.png

Maculadegeneratie begint meestal na het 50e jaar. Het is de meest voorkomende oorzaak van slecht zien bij ouderen. 

Er zijn 2 vormen van maculadegeneratie:

 • droge maculadegeneratie: in de loop van jaren waziger zien in het midden van uw gezichtsveld
 • natte maculadegeneratie: vervormingen van wat u ziet, door het ontstaan van nieuwe bloedvaatjes in het netvlies 

De droge vorm komt het meest voor en kan overgaan in de natte vorm. 

Verschijnselen

Wat zijn de verschijnselen van maculadegeneratie?

Maculadegeneratie gaat heel langzaam: in de loop van jaren wordt het midden van wat u ziet waziger. Langzamerhand komt er een donkere, wazige vlek in het midden. De meeste mensen met maculadegeneratie blijven daaromheen goed zien. 

Maculadegeneratie kan ook vervorming van beelden geven: lijnen en voorwerpen ziet u gebogen of kronkelend in plaats van recht. Dat kan een teken zijn dat de droge vorm overgegaan is in de natte vorm van maculadegeneratie. De natte vorm kan ervoor zorgen dat u snel minder gaat zien en moet snel behandeld worden. De natte vorm kan namelijk al in enkele weken slechtziendheid veroorzaken.

 

nhg-afbeelding-maculadegeneratie.jpg

Oorzaken

Wat zijn oorzaken van maculadegeneratie?

Bij maculadegeneratie komen er ophopingen van afvalstoffen van cellen in het netvlies. De oogarts kan ze zien als witgele vlekjes in de gele vlek (=macula) van het netvlies. 

Achter de gele vlek kunnen bloedvaatjes gaan groeien. Dan kan er vocht en bloed in of onder het netvlies lekken. Daarom wordt dit natte maculageneratie genoemd. Deze lekkage beschadigt het netvlies. 

De oorzaak van maculadegeneratie is niet duideljk. De volgende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van maculadegeneratie:

 • ouder worden
 • roken
 • een staaroperatie gehad hebben
 • maculadegeneratie in de familie
Onderzoeken

Hoe wordt maculadegeneratie vastgesteld?

Door uw klachten kan uw huisarts denken dat u maculadegeneratie heeft. De oogarts zal u dan verder onderzoeken met onder meer een oogmeting, spleetlamponderzoek en oogspiegelen. Als de oogarts denkt dat u natte MD zou kunnen hebben, krijgt u meer onderzoek. 

Behandeling

Behandeling van maculadegeneratie

Voor droge maculadegeneratie is er geen behandeling. 

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde vitamines en mineralen maculadegeneratie misschien kunnen afremmen (vitamine E , betacaroteen, vitamine C , selenium en zink). Er is geen duidelijk bewijs dat ze werken. In overleg met uw huisarts of oogarts kunt u beslissen of u ze wilt gebruiken.

Bij de natte vorm zijn er 2 behandelingen mogelijk:

 • een injectie met medicijnen die de groei van bloedvaatjes remmen.
  Deze medicijnen werken alleen in een vroeg stadium van de natte vorm. De oogarts geeft deze medicijnen met een injectie. Bij veel patiënten zorgen de medicijnen ervoor dat het zien verbetert of niet verder achteruit gaat. 
 • fotodynamische therapie.
  Hierbij krijgt u een stof in uw arm gespoten. De stof gaat via het bloed naar uw ogen en gaat in de bloedvaatjes onder de gele vlek zitten. Daarna wordt de gele vlek van buitenaf door het oog met laserlicht bestraald. Daardoor zorgt de ingespoten stof ervoor dat de bloedvaatjes worden weggebrand. 

vitamine C

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is nodig voor veel belangrijke processen in het lichaam.

Ons lichaam kan vitamine C niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel, via aardappelen, groente en fruit, binnenkrijgen. Vitamine C verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven zijn daarom telkens nieuwe vitamines via het voedsel nodig.

Extra vitamine C is te gebruiken bij een gebrek aan vitamine C en bij een bepaalde vorm van bloedarmoede. Hoge doseringen van vitamine C wordt ook gebruikt bij verkoudheid, griep, kanker en om wonden sneller te laten genezen. Het nut van deze toepassingen is echter niet overtuigend aangetoond.

In sommige gevallen kan een arts ook vitamine C voorschrijven aan personen die hun pols hebben gebroken. In die gevallen zou vitamine C de aandoening 'posttraumatische dystrofie' kunnen voorkomen.

Bron: Apotheek.nl

vitamine E

Vitamine E beschermt cellen tegen schadelijke stoffen. Ons lichaam kan vitamine E niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.

Extra vitamine E is te gebruiken bij een vitaminegebrek, bijvoorbeeld bij cystische fibrose en ernstige leverziekte.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij maculadegeneratie?

Bij maculadegeneratie verandert uw gezichtsvermogen heel langzaam. Er vallen geleidelijk stukjes beeld weg in het midden van uw gezichtsveld. 

Bewegingen blijft u goed zien, omdat dit gebeurt met andere cellen (de staafjes). U blijft bijvoorbeeld goed zien dat er iemand met de auto of de fiets van rechts komt. Ook de weg vinden bijvoorbeeld, blijven de meeste mensen min of meer zelfstandig kunnen.

Als lezen en televisiekijken moeilijker wordt, kunt u hulpmiddelen gebruiken, zoals vergrotingsapparaten, telescoopbrillen, grootletterboeken en gesproken boeken en een aangepaste computer. Voor adviezen hierover kunt u terecht bij een regionale instelling voor mensen die slecht zien of blind zijn, zoals Visio en Bartimeus

Wanneer contact?

Wanneer contact opnemen bij maculadegeneratie?

Neem contact op bij deze klachten:

 • U ziet plotseling minder.
 • U ziet vervormde beelden.

Deze klachten kunnen erop wijzen dat de droge vorm is overgegaan in de natte vorm. Voor de natte vorm kunt u behandeld worden. 

Meer informatie

Meer informatie over maculadegeneratie

 • Voor informatie of lotgenotencontact kunt u terecht bij de patiëntenverenigingen:
 • Op de website van oogartsen vindt u ook informatie: oogheelkunde.org
 • Voor ondersteuning, begeleiding en revalidatie (hulpmiddelen en praktische trainingen) kan de huisarts/oogarts u verwijzen naar een regionale instelling voor mensen die slecht zien of blind zijn, zoals:

De informatie over maculadegeneratie is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Visusklachten

 

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.