Mijn knieschijf is uit de kom

In het kort

In het kort

  • Uw knieschijf kan ‘uit de kom schieten’.
  • Dit gebeurt bijvoorbeeld als uw knie te hard naar binnen draait of door een harde stoot van opzij. 
  • Het geeft veel pijn en er zit een dikke bult aan de buitenkant van de knie. 
  • Bij sommige mensen is de knieschijf zo gevormd dat de knieschijf gemakkelijk wegglijdt. 
  • Bij andere mensen zijn de banden in de knie slap.
Wat is het

Wat is een knieschijf uit de kom?

De knieschijf (patella) is een ovaal stukje bot aan de voorkant van uw knie. De knieschijf dekt het kniegewricht af en zit vast aan de pees van de voorste bovenbeenspier. Deze spier gebruikt u om uw knie te strekken. De knieschijf zorgt er voor dat de pees van die bovenbeenspier gemakkelijk over de knie schuift.

De knieschijf kan 'uit de kom schieten' (patellaluxatie) wanneer uw knie te hard naar binnen wordt gedraaid, of als u met uw knie ergens hard van opzij tegen aan komt. Bijvoorbeeld tijdens sporten.

De knieschijf schiet meestal naar de zijkant van uw knie. Bij uw rechterknie schiet de knieschijf dan naar rechts. Bij uw linkerknie schiet de knieschijf meestal naar links.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van een knieschijf uit de kom?

Als de knieschijf uit de kom schiet, doet dat veel pijn. De knieschijf zit dan als een dikke bult aan de buitenkant van uw knie. Er kan een bloeding ontstaan in de knie, waardoor deze snel dik wordt.

Vaak schiet de knieschijf vrij snel weer vanzelf op zijn plek terug. Daarna kan de knie nog een tijd dik blijven.

Als de knieschijf eenmaal uit de kom is geweest, kan het daarna vaker gebeuren.

Oorzaken

Hoe kan een knieschijf uit de kom schieten?

Bij sommige mensen is de knieschijf of de voorkant van het kniegewricht zo gevormd dat de knieschijf gemakkelijker wegglijdt. Soms zijn de banden die de knieschijf op zijn plaats moeten houden, wat slap.

Adviezen

Adviezen bij knieschijf uit de kom

Als de knieschijf weer op zijn plaats is en de zwelling en de pijn meevallen, probeer dan voorzichtig te bewegen. Voor het herstel is het goed om te blijven bewegen.

Als u door de pijn en zwelling nog niet kunt lopen, dan is het verstandig om een dag rust te nemen en het been hoog te leggen. Af en toe koelen van de knie met ‘icepacks’ kan prettig zijn en de pijn verminderen. Of het voor het herstel helpt is niet duidelijk.

Voor het bewegen in en om het huis (bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan) kunt u dan een of twee dagen krukken gebruiken. Soms kan inzwachtelen van de knie steun geven.

Zodra de pijn het toelaat, kunt u weer voorzichtig op het been gaan staan. Ook kunt u proberen de knie te buigen en te strekken. Ga geleidelijk steeds meer bewegen, maak een wandeling of ga een stukje fietsen.

Medicijnen

Medicijnen bij knieschijf uit de kom

Wanneer de knieschijf weer snel op zijn plaats zit, zijn er meestal geen pijnstillers nodig.

Als u veel pijn heeft, kunt u paracetamol gebruiken. Zo nodig tot 4 keer per dag 1000 mg, gedurende een paar dagen.

Als dat onvoldoende helpt, dan kunt u in overleg met de praktijk een andere pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld een NSAID zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen . Let op: NSAID’s zijn niet voor iedereen geschikt en geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met een knieschijf uit de kom?

Na een week komt u op het spreekuur voor controle. Als de knieschijf nu gewoon op zijn plaats blijft zitten, geneest de knie verder vanzelf. De zwelling gaat weg en u kunt snel weer gewoon lopen. Daarna bouwt u de spierkracht weer op door te oefenen, te wandelen, te fietsen of te zwemmen.

Of fysiotherapie het herstel versnelt is niet aangetoond. Oefeningen kunnen misscien helpen nieuw knieletsel te voorkomen, maar ook dat is niet bewezen.

Kom al na twee dagen terug op het spreekuur als u merkt dat u nog niet goed op uw been kunt staan. Waarschijnlijk is er dan toch iets meer aan de hand.

Als de knieschijf nog eens uit de kom schiet, probeer hem dan zelf weer op zijn plaats terug te duwen. Meestal gaat dat vrij gemakkelijk. Er is wel wat moed voor nodig, omdat u op zo’n moment pijn heeft en het er een beetje eng uit ziet. Maar het kan geen kwaad.

Strek uw been voorzichtig, houd het goed recht en duw de knieschijf terug. Krijgt u de knieschijf niet meer op zijn plek, bel dan de praktijk zodat wij de knieschijf terug kunnen zetten.

Blijft de knieschijf regelmatig uit de kom schieten, dan kan hij met een operatie eventueel worden vastgezet.

Meer informatie

Meer informatie over knieproblemen

De informatie over knieproblemen is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Traumatische knieproblemen.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.