Ik heb migraine (man)

In het kort

In het kort

 • Migraine is een aanval van heftige hoofdpijn.
 • Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren.
 • De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd.
 • U kunt hierbij misselijk zijn en overgeven.
 • U kunt last hebben van licht en/of geluid.
 • Kort voor de aanval ziet u soms schitteringen, flitsen of golvende beelden.
 • De behandeling is met medicijnen.
Wat merk ik

Wat merkt u bij migraine?

Bij migraine heeft u aanvallen van hoofdpijn:

 • De hoofdpijn begint plotseling.
 • De pijn zit meestal aan 1 kant van uw hoofd.
 • De pijn is stekend of bonzend.
 • Door inspanning wordt de pijn erger.

U kunt daarbij ook deze klachten hebben: 

 • misselijk zijn en overgeven
 • diarree 
 • slecht tegen fel licht en hard geluid kunnen 

U kruipt het liefst in bed.

Sommige mensen krijgen eerst een aura, een halfuur tot een uur voor de hoofdpijn:

 • U krijgt een lichte vlek in uw beeld. De vlek wordt groter en heeft kleuren. Daarna trekt de vlek vanzelf weg naar buiten toe, uit beeld.
 • U kunt minder gevoel of tintelingen hebben in aan 1 kant van uw lippen, gezicht of in 1 hand. Ook kan de kracht minder zijn. 

Soms voelt u dat er een aanval aankomt. Uren tot een dag van tevoren kunt u deze dingen merken:

 • U bent heel actief of juist sloom.
 • U bent opgewekt of juist somber.
 • U gaapt vaak.
 • U heeft zin in lekker eten. 

Een aanval is meestal in 1 dag over. Soms duurt een aanval langer, tot 3 dagen.
Sommige mensen hebben af en toe een aanval, bijvoorbeeld 2 keer per jaar. Anderen hebben er vaker last van, bijvoorbeeld 1 keer per maand. 

Bij migraine komen soms ook aanvallen van duizeligheid. Dit heet evenwichts-migraine.

Oorzaak

Hoe ontstaat migraine (man)?

Migraine is een aandoening van de zenuwbanen in de hersenen. De samenwerking met de bloedvaten is tijdelijk verstoord. De oorzaak van migraine is niet bekend. In bepaalde families komt het meer voor. Heeft u een vader, moeder, broer of zus met migraine aura (de aanval begint met schitteringen, tintelingen of een verlamd gevoel)? Dan heeft u een vergrote kans op deze vorm van migraine.

Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak is niet bekend. Meestal is er geen duidelijke aanleiding. Soms ontstaat een aanval door een onregelmatig leven, na lang slapen, uitslapen of juist te kort slapen, na een nachtdienst, na vasten of na stress.

Migraine lijkt soms door spanning en vermoeidheid te worden uitgelokt. Sommige migrainepatiënten noemen een verband met bijvoorbeeld rode wijn, kaas, chocolade of citrusvruchten. Er is veel onzekerheid over het verband tussen migraine en voeding. Wetenschappers hebben er geen bewijs voor kunnen vinden.

Adviezen

Wat kan ik zelf doen bij migraine?

Bij het begin van een aanval:

 • Neem meteen rust. 
  Het helpt niet om 'flink' te zijn en gewoon door te werken. De klachten kunnen dan erger worden. 
 • Neem ook meteen uw medicijn.

Misschien merkt u dat de aanvallen bij u te maken hebben met bijvoorbeeld stress of te weinig slaap. Dan kunt u proberen hier iets aan te doen. En zo proberen of u minder aanvallen krijgt. 

Vertel aan anderen dat u migraine heeft. Zeg het ook als u een aanval krijgt. Dan begrijpen mensen dat u meteen moet stoppen met werken en op bed wilt gaan liggen.

Medicijnen

Medicijnen bij migraine (man)

Zodra u een aanval voelt opkomen, kunt u medicijnen nemen tegen pijn en tegen misselijkheid en overgeven. Neem ze bij de eerste hoofdpijn of voortekenen van een aanval.

Middelen tegen misselijkheid

Middelen tegen misselijkheid zijn bijvoorbeeld: metoclopramide (tablet 10 mg of zetpil 10 mg) en domperidon (tablet 10 mg). Uw huisarts kan een van deze middelen voorschrijven.

Pijnstillers

Voorbeelden van pijnstillers zijn paracetamol (1000 mg) en NSAID’s: naproxen (500 mg) en ibuprofen (600 mg).

Neem pijnstillers al direct bij het begin van de hoofdpijn. De genoemde pijnstillers zijn even werkzaam. Paracetamol heeft de minste bijwerkingen. Het is belangrijk om te kijken welk medicijn het beste bij u werkt. Dat kan per persoon verschillen.

 • NSAID’s kunnen als bijwerking maagklachten geven. Mensen die een verhoogde kans hebben op maagklachten, krijgen daarom een ander middel of een extra medicijn voorgeschreven om de maag te beschermen. NSAID’s kunnen de werking van andere medicijnen beïnvloeden.
 • Mensen met hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 70 jaar moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van NSAID’s.
 • Wanneer u pijnstillers, zoals paracetamol of NSAID’s, langdurig en vaak blijft gebruiken, dan kunt u daardoor juist weer hoofdpijn krijgen. Bijvoorbeeld als u 3 maanden lang gemiddeld om de dag een pijnstiller gebruikt (of op 15 of meer dagen in de maand).

Triptaan

Als geen van de bovenstaande pijnstillers helpt, bespreekt u met uw huisarts of een speciaal middel tegen migraine (triptaan) geschikt is voor u. Voorbeelden van triptanen zijn: sumatriptan , zolmitriptan , naratriptan , rizatriptan , almotriptan , eletriptan en frovatriptan . Deze tabletten gebruikt u aan het begin van een migraineaanval. U kunt deze middelen ook als injectie, zetpil of neusspray gebruiken (bijvoorbeeld als u misselijk bent). Smelttabletten werken niet sneller dan andere middelen.

Bijwerkingen van triptanen kunnen zijn: misselijkheid, braken, moeheid, duizeligheid en een drukkend gevoel op de borst. Triptanen kunnen ook de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Bij hart- en vaatziekten mag u deze middelen niet gebruiken.

Gebruik triptanen niet vaker dan 10 keer in een maand. Vaker kan juist weer hoofdpijn geven.

Bètablokker om aanvallen te voorkomen

Als u meerdere aanvallen per maand heeft, kunt u ervoor kiezen dagelijks medicijnen te gebruiken om het aantal aanvallen te verminderen. U krijgt in dat geval een bètablokker. Bijvoorbeeld één- tot tweemaal daags 100 mg metoprolol of een- tot tweemaal daags 80 mg propranolol . Na een aantal maanden kijkt u hoe het middel heeft gewerkt.

Er zijn ook andere medicijnen om aanvallen te voorkomen, zoals: topiramaat , valproïnezuur of amitriptyline . Bespreek dit met uw huisarts.

Meer informatie over medicijnen vindt u op apotheek.nl. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

metoprolol

Metoprolol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), hartritmestoornissen, migraine, te snelle schildklierwerking, hartfalen en hartinfarct.

Bron: Apotheek.nl

domperidon

Domperidon stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de passage van voedsel van de maag naar de darmen.

Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken. Soms schrijven artsen het ook voor bij maagklachten, misselijkheid bij migraine, problemen bij borstvoeding en een bepaalde vorm van lage bloeddruk bij de ziekte van Parkinson.

Bron: Apotheek.nl

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

propranolol

Propranolol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), hartritmestoornissen, migraine, essentiële tremor (trillen), angstgevoelens en gespannenheid, een te snelle schildklierwerking en bij een hartinfarct.

Bron: Apotheek.nl

amitriptyline

Amitriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

Artsen schrijven het voor bij depressie, posttraumatische stressstoornis, zenuwpijn, bedplassen, spierpijn bij fibromyalgie, hoofdpijn, soms bij hik, slapeloosheid in de palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase), migraine en speekselvloed bij ALS.

Bron: Apotheek.nl

sumatriptan

Sumatriptan behoort tot de groep triptan antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven het voor bij migraine en clusterhoofdpijn.

Bron: Apotheek.nl

valproïnezuur

Valproïnezuur beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Het wordt toegepast bij verschillende aandoeningen.

Artsen schrijven valproïnezuur voor bij epilepsie en manie. Artsen schrijven het soms voor bij migraine en bij voortdurende hik.

Bron: Apotheek.nl

naratriptan

Naratriptan behoort tot de groep triptan-antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven het voor bij migraine.

Bron: Apotheek.nl

zolmitriptan

Zolmitriptan behoort tot de groep triptan antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven het voor bij migraine.

Bron: Apotheek.nl

topiramaat

Topiramaat beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen.

Artsen schrijven het voor bij epilepsie, migraine en soms bij de eetstoornis boulimia nervosa.

Bron: Apotheek.nl

frovatriptan

Frovatriptan behoort tot de groep triptan-antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven het voor bij migraine.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl

eletriptan

Eletriptan behoort tot de groep triptan antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven het voor bij migraine.

Bron: Apotheek.nl

rizatriptan

Rizatriptan behoort tot de groep triptan-antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Ook remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken. En zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven het voor bij migraine.

Bron: Apotheek.nl

almotriptan

Almotriptan behoort tot de groep triptan-antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.

Artsen schrijven het voor bij migraine.

Bron: Apotheek.nl

metoclopramide

Metoclopramide werkt tegen misselijkheid en braken. Verder zorgt metoclopramide ervoor dat voedsel minder lang in uw maag blijft. Daardoor voelt u zich ook minder misselijk.

Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken en bij migraine.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij migraine?

Sommige mensen hebben af en toe een aanval, bijvoorbeeld 2 keer per jaar. Anderen hebben er vaker last van, bijvoorbeeld 1 keer per maand. 

Het kan een tijd duren om uit te zoeken welke medicijnen bij u helpen. Na 2 of 3 aanvallen komt u bij de huisarts. U bespreekt samen  of de medicijnen werken. Extra onderzoek is bij migraine bijna nooit nodig.

Misschien heeft u vaak hoofdpijn. Dat kunnen verschillende soorten hoofdpijn zijn. Bijvoorbeeld migraine en spanningshoofdpijn. Met een hoofdpijndagboek kunt u uitzoeken wanneer u wat heeft.

Spreek met uw huisarts af hoe vaak u de medicijnen mag gebruiken. De hoofdpijn kan erger worden als u ze te vaak gebruikt. Te vaak betekent: vaker dan 15 dagen per maand.
In dat geval kan het nodig zijn te stoppen met de medicijnen tegen hoofdpijn. Bespreek dit eerst met uw huisarts. 

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.