Ik word behandeld voor constitutioneel eczeem

In het kort

In het kort

 • Smeer uw huid dagelijks in met een neutrale zalf of crème.
 • Probeer er een aantal tot u weet welke zalf of crème goed bij u past.
 • Bij hardnekkig jeukend eczeem schrijft de huisarts een corticosteroïdzalf of -crème of voor.
 • Heeft u corticosteroïden gesmeerd? Wacht dan minstens een uur voordat u een neutrale zalf aanbrengt.
 • Zodra de jeuk en de roodheid verminderen, gaat u de corticosteroïden minder vaak smeren (geleidelijk afbouwen). 
 • Ga door met dagelijks gebruik van de neutrale zalf of crème.
 • Maak goede afspraken met uw huisarts over controle van het constitutioneel eczeem.
Neutrale zalf/crème

Neutrale zalf of crème bij constitutioneel eczeem

Gebruik 1 of 2 keer per dag (of vaker) een neutrale zalf of crème om uitdrogen van de huid te voorkomen. Daarmee beschermt u de huid en vermindert de irritatie en de jeuk. Hoe droger de huid, hoe vetter de zalf of crème die u moet gebruiken. Op plekken waar de huid minder droog is, bijvoorbeeld in het gezicht, is een neutrale crème goed.

Voorbeelden van neutrale middelen zijn: 

 • cetomacrogol zalf of crème
 • lanette zalf of crème
 • vaselinecetomacrogolcrème
 • vaselinelanettecrème
 • koelzalf (unguentum leniens) of 
 • paraffinevaseline

Het is goed om een aantal neutrale middelen te proberen en te kijken wat het beste bij u past. Wat werkt bij u het best en wat smeert het fijnst? De huisarts of apotheker geeft u advies. U kunt ook een combinatie van middelen gebruiken, bijvoorbeeld een vet middel (zalf) voor de nacht en een minder vet middel (crème), dat sneller intrekt, overdag. 

Heeft u ontdekt welk middel goed bij u past, of welke combinatie van middelen? Zorg dan dat u er altijd een paar tubes van op voorraad heeft. Neutrale middelen kunt u zonder recept kopen bij de apotheek. 

macrogol

Macrogol is een laxeermiddel.

Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie. Het wordt soms gebruikt bij vergiftiging, om de darmen snel leeg te maken.

Bron: Apotheek.nl
Corticosteroïdzalf

Corticosteroïdzalf of -crème bij constitutioneel eczeem

Als constitutioneel eczeem hardnekkig is of hevig jeukt, kan de huisarts een zalf, crème of vaselinecrème met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk. Dat is nodig om krabben tegen te gaan, zodat de huid kan herstellen.

Voorbeelden zijn: 

 • hydrocortisonacetaat (licht)
 • triamcinolonacetaat (sterker)
 • betamethasonvaleraat (sterk)

Smeer de corticosteroïdzalf volgens voorschrift 1 of 2 keer per dag. De huisarts of apotheek kan aangeven hoeveel ('vingertoppen') zalf u per keer mag gebruiken. Zolang u een corticosteroïdzalf niet vaker of langer gebruikt dan is afgesproken, treden er zelden bijwerkingen op. Gebruik op het gezicht, de hals en in huidplooien het liefst alleen lichte corticosteroïden. 

Bijwerkingen van corticosteroïden kunnen zijn: een dunne huid, kleine zichtbare bloedvaatjes en streperigheid van de huid.

Als u corticosteroïden heeft gesmeerd, wacht dan minstens 1 uur voordat u neutrale zalf of crème aanbrengt. 

Gebruik de corticosteroïdzalf nooit langer dan 2 of 3 weken dagelijks achter elkaar.

Zodra de jeuk en de roodheid verminderen, gaat u de corticosteroïden afbouwen: U smeert de corticosteroïdzalf of -crème nog maximaal 1 keer per dag en een toenemend aantal dagen niet, totdat het eczeem is verdwenen. Uw huisarts kan u hiervoor een afbouwschema geven. Het is belangrijk om het gebruik geleidelijk af te bouwen. Bij abrupt stoppen is er risico op onttrekkinsverschijnselen, waardoor het lijkt alsof de oude klachten terugkeren. 

Blijf tijdens het afbouwen van de corticosteroïden de huid goed verzorgen met een neutrale zalf of crème, en ga daar ook mee door als u met de corticosteroïdzalf bent gestopt.

cortison

Cortison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.

Bijnierschorshormoon is nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Verder remt het ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.
Artsen schrijven cortison voor om een tekort aan bijnierschorshormoon aan te vullen bij bijnierziekten, zoals de ziekte van Addison, na behandeling van de ziekte van Cushing en bij het adrenogenitaal syndroom.

Bron: Apotheek.nl

hydrocortison

Hydrocortison (cortisol) is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.

In het menselijk lichaam wordt het gemaakt door de bijnierschors. Het is nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Verder remt het ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.

Artsen schrijven hydrocortison voor om een tekort aan bijnierschorshormoon aan te vullen bij bijnierziekten, zoals de ziekte van Addison, na behandeling van de ziekte van Cushing en bij het adrenogenitaal syndroom.
Artsen schrijven het ook voor bij ernstige luchtwegontstekingen, zoals astma en COPD.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij behandeling van constitutioneel eczeem?

Het is belangrijk met uw huisarts af te spreken wanneer u weer voor controle komt. Dan bespreekt u hoe het gaat.

De klachten kunnen verminderen of verergeren. Daarom zal de huisarts de zalf (en de sterkte van een eventueel corticosteroïd) steeds aan de ernst van het eczeem aanpassen. U raakt steeds meer vertrouwd met het smeren van de verschillende zalven of crèmes. De huisarts maakt duidelijke afspraken met u over wat u moet doen als het eczeem verbetert of weer verergert.

Als u met een sterke corticosteroïdzalf bent begonnen, is meestal elke week een controle nodig. Als het beter gaat, kunt u de zalf op steeds meer dagen achtereen stoppen. U kunt eventueel ook eerst een minder sterk corticosteroïd krijgen en daarna pas afbouwen.

Het is belangrijk om geleidelijk af te bouwen met het gebruik van corticosteroïden. Bij abrupt stoppen is er risico op onttrekkingsverschijnselen, waardoor het lijkt alsof de oude klachten weer terugkeren. 

Meer informatie

Meer informatie over eczeem

Meer informatie over eczeem vindt u op de site van de vereniging van huidartsen.

De informatie over eczeem is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Eczeem.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.