Ik wil de plaswekkermethode toepassen

In het kort

In het kort

 • De plaswekkermethode helpt tegen bedplassen.
 • De plaswekker leert uw kind wakker te worden van een volle blaas.
 • Bij de wektraining gebruikt u de plaswekker in combinatie met een kalender en  beloningen.
Wat is het

Plaswekker tegen bedplassen

De plaswekkermethode is een manier om bedplassen aan te pakken. 

Uw kind krijgt een speciaal broekje dat (eventueel draadloos) is aangesloten op een wekker. De wekker is een trilkussen en/of een alarm. Zodra het broekje nat wordt, gaat de wekker af. Zo leert de plaswekker uw kind om wakker te worden van een volle blaas.

U kunt samen met uw kind de wekker installeren. Leg vervolgens aan uw kind uit wat de bedoeling is. Laat het de eerste avond oefenen met het aan- en uittrekken van het broekje en het aan- en uitzetten van de wekker.

 • Als de wekker 's nachts afgaat, ga dan naar de slaapkamer van uw kind en doe het licht aan. Wacht tot uw kind zelf de wekker afzet en naar de wc gaat. Prijs uw kind als dit goed gaat, zowel op het moment zelf als de volgende ochtend.
   
 • Duurt het langer dan twee minuten voordat uw kind de wekker uitzet, maak het dan zachtjes wakker. Laat uw kind naar de wc gaan, zonder het te prijzen. Besteed geen aandacht aan het nat zijn. Het blijft de bedoeling dat het kind wakker wordt van de wekker (en niet van de ouders).
   
 • Als uw kind door de wekker wakker wordt, geldt dat als een geslaagde nacht.
   
 • Als het één keer mislukt en één keer wél lukt, telt dat eerst ook als een geslaagde nacht. Pas later in de training, als uw kind bijna droog is, mag u verwachten dat het elke keer dat de wekker gaat wakker wordt.

Uw kind mag zoveel drinken als het wil, ook 's nachts. Als de blaas vol is kan het namelijk juist goed oefenen met wakker worden en op de wc plassen.

Wektraining (plaswekker in combinatie met kalender en belonen)

Is uw kind al wat ouder en goed gemotiveerd? Dan is de wektraining een goede methode. Bij de wektraining gebruikt u de plaswekker in combinatie met een kalender en beloningen:

 • Gaat de wekker en gaat uw kind binnen twee minuten zelf naar de wc, dan krijgt het één sticker.
   
 • Als de wekker niet afgaat en uw kind de plas de hele nacht ophoudt, krijgt het twee stickers.
Uitvoering

Plaswekkermethode uitleggen aan uw kind

Na het installeren van de wekker legt u het volgende aan uw kind uit: 

"Deze plaswekker gaat jou helpen om droog te worden. Als het broekje nat wordt, gaat de wekker af om jou te waarschuwen dat je moet stoppen met plassen. Dus als je straks slaapt en het alarm gaat af (of het trilkussen gaat trillen), dan weet je dat je plast. Zet de wekker dan af, trek het broekje uit en ga op de wc verder plassen. Ga dan terug naar bed, trek een droog broekje aan, zet de wekker weer aan en ga weer slapen. Als je dat doet, krijg je direct een sticker. Je mag me ook wakker maken zodat ik de sticker kan geven. Als de wekker 's nachts niet één keer is afgegaan, dan ben je dus vanzelf wakker geworden om een plas te doen of dan heb je de plas opgehouden. Dan krijgt je 's ochtends twee stickers."

Adviezen

Hoe komt u aan een plaswekker?

Meestal kunt u een plaswekker bij een thuiszorginstelling kopen, huren of lenen. Er zijn ook plaswekkers aan te schaffen via internet. Plaswekkerfabrikanten hebben op hun site staan welke verzekeringen hun wekker vergoeden.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met de plaswekkermethode?

Na enkele weken, soms al eerder, wordt uw kind bij een volle blaas uit zichzelf wakker. Het zal steeds minder vaak door de wekker gewekt worden, en steeds vaker uit zichzelf wakker worden. Prijs uw kind ook bij een droge nacht zonder dat de wekker is gegaan. Op den duur houden de meeste kinderen hun plas op en slapen de hele nacht door.

De plaswekker mag weg als uw kind twee weken achter elkaar droog is gebleven. Houd de wekker nog wel in huis, voor het geval het bedplassen opnieuw begint. Wees niet teleurgesteld als uw kind nog (of toch weer) in bed plast. Uw kind doet zijn/haar best om zindelijk te worden, dus blijf het aanmoedigen.

Start opnieuw met de plaswekker na een terugval. Een terugval is twee natte nachten binnen zeven dagen. 
Na vier droge weken (twee met plaswekker en twee zonder) kunt u een eventueel gehuurde plaswekker terugbrengen.

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.