Ik wil een anticonceptiering gaan gebruiken

In het kort

In het kort

 • Het is een kunststof ring die u zelf in de vagina inbrengt.
 • De ring geeft hormonen af (oestrogeen en progestageen).
 • Na drie weken verwijdert u de ring. Er volgt een ringvrije week. 
 • Daarna plaatst u een nieuwe ring in de vagina.  
 • De kans op zwangerschap is ongeveer 0,3% per jaar.
Wat is het

Wat is een anticonceptiering?

De anticonceptiering is een buigzame ring van kunststof (doorsnee 5 cm) die u in de vagina draagt om zwangerschap te voorkomen.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Werking

Hoe werkt de anticonceptiering?

De ring geeft de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen af. Deze worden door het slijmvlies van de vagina opgenomen en komen zo in het bloed. Net als bij de anticonceptiepil zorgen de hormonen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Het slijm aan de ingang van de baarmoeder wordt minder doorgankelijk voor zaadcellen. Het slijmvlies in de baarmoederholte wordt ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel.

Een keer per maand plaatst u een nieuwe ring in de vagina. Deze dient drie weken onafgebroken te blijven zitten. Daarna verwijdert u de ring. Er volgt een 'ringvrije' week waarin u menstrueert. Aan het eind van deze week plaatst u een nieuwe ring.

Wanneer u met deze methode stopt, komt de normale eisprong binnen enkele weken terug.

Uitvoering

Hoe gebruik ik de anticonceptiering?

  • Druk de ring samen en duw deze zo diep mogelijk in de vagina (één vinger diep). Hoe de ring zit is voor de werkzaamheid niet belangrijk. Als de ring diep genoeg zit, voelt u deze niet of nauwelijks.
  • De eerste keer: Breng de anticonceptiering in tussen de eerste en vijfde dag van uw menstruatie. De eerste zeven dagen dat u de ring draagt, is de werking nog niet betrouwbaar. Gebruik die eerste week een condoom om zwangerschap te voorkomen.
  • Noteer de dag en het tijdstip waarop u de ring heeft ingebracht (bijvoorbeeld woensdagavond 10.00 uur).
  • Drie weken later dient u de ring weer rond dezelfde tijd (woensdagavond 10.00 uur) te verwijderen. Zet alvast de datum waarop u de ring moet verwijderen in uw agenda of in de kalender van uw mobiele telefoon en zorg dat er op die dag een signaal af gaat. Doe hetzelfde met de dag (een week later) waarop u een nieuwe anticonceptiering moet inbrengen.
  • Er volgt één ringvrije week waarin u menstrueert en tegen zwangerschap beschermd blijft.
  • Na de ringvrije week brengt u weer een nieuwe ring in (in dit voorbeeld op woensdagavond 10.00 uur). Zo blijft u doorlopend tegen zwangerschap beschermd. Zolang u de ring tot 12 uur ná het juiste tijdstip inbrengt of verwisselt, is de ring betrouwbaar (in dit voorbeeld: tot 10.00 uur de volgende ochtend). Als u de ring meer dan 12 uur ná het precieze tijdstip inbrengt of verwijdert, is de anticonceptie niet meer betrouwbaar.
  Bijwerkingen

  Wat zijn de bijwerkingen van de anticonceptiering?

  Soms voelt u of uw partner de ring tijdens het vrijen. Dat kan onprettig zijn. Dan kunt u de ring voor het vrijen verwijderen. Als u de ring binnen 3 uur in de vagina terugplaatst, blijft de ring betrouwbaar.

  De ring kan het slijmvlies van de vagina irriteren en afscheiding veroorzaken.

  Andere mogelijke bijwerkingen lijken veel op die van de anticonceptiepil: hoofdpijn, veranderlijke stemming, misselijkheid en lichte gewichtstoename door vasthouden van vocht. Het kan ook voorkomen dat u tussen de menstruaties door wat bloed verliest.

  Gebruik van de vaginale ring geeft zeer waarschijnlijk meer risico op trombose dan 'de pil' (de tweede generatie pil). Van de 10.000 vrouwen die deze ring gebruiken krijgen er vermoedelijk 6 tot 7 per jaar trombose door deze anticonceptiering. Bij de pil (van de tweede generatie) is de kans op trombose kleiner: 3 tot 4 van de 10.000 vrouwen krijgen trombose doordat ze de pil slikken.  

  Gebruik van anticonceptiemiddelen met zowel progestageen als oestrogeen (dus ook van 'de pil' of van de ring) geeft een iets verhoogde kans op hart- en vaatziekten, die toeneemt als u rookt en ouder bent dan 35 jaar.

  Nadelen en risico's

  Hoe betrouwbaar is de anticonceptiering?

  Als u de ring op de juiste manier gebruikt, is deze heel betrouwbaar, even betrouwbaar als de pil.

  De kans op zwangerschap is ruim 0,3% per jaar (van de 1000 vrouwen die de anticonceptiering gebruiken worden per jaar 3 vrouwen toch zwanger).

  Let op: Het kan gebeuren dat de ring vanzelf uit de vagina komt (bijvoorbeeld bij constipatie of bij verwijderen van een tampon). Spoel de ring dan af en breng hem opnieuw in. Plaatst u de ring binnen drie uur terug, dan blijft u tegen zwangerschap beschermd. Plaatst u de ring pas later (na drie uur) terug, dan is het verstandig de eerstkomende zeven dagen een condoom te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.

  Heeft u de ring langer dan drie weken laten zitten?

  • Als de ring langer dan 3 weken, maar maximaal 4 weken in de vagina is geweest, dan is de werking van de ring niet verminderd. Neem een ringvrije periode van maximaal 7 dagen en breng vervolgens een nieuwe ring in.
  • Als de ring langer dan 4 weken in de vagina is geweest, kan de werking van de ring verminderd zijn. U kunt dan zwanger worden. Neem in dat geval contact op met uw huisarts voordat u start met een nieuwe ring.
  Uitstel menstruatie

  Hoe stel ik mijn menstruatie uit als ik de anticonceptiering gebruik?

  Wilt u uw menstruatie uitstellen?

  • Verwijder dan de ring zoals gebruikelijk na de 3e week. Hierna brengt u direct de nieuwe ring in. U slaat dus de ringvrije week over, waardoor u niet gaat menstrueren.
  • Wilt u uw menstruatie vaker dan 1 keer overslaan? Breng dan telkens na 3 weken direct een nieuwe ring in.
  • Naarmate u de menstruatie langer uitstelt, is de kans op tussentijds bloedverlies wel groter. 
  • U kunt uw menstruatie zonder bezwaar tot 1 jaar uitstellen. U blijft tegen zwangerschap beschermd en er zijn geen extra risico’s bekend. 
  • Wilt uw weer menstrueren? Las dan op dat moment een stopweek in. Na deze stopweek begint u weer met een nieuwe vaginale ring. 
  Hoe gaat het verder?

  Hoe gaat het verder als ik de anticonceptiering gebruik?

  Als u besluit de anticonceptiering te gebruiken, neem dan na drie maanden weer contact op met uw huisarts. Dan bespreekt u hoe het gaat.

  Meer informatie over anticonceptie
  Laatst herzien op

  Vond u deze informatie nuttig?

  Vond u deze informatie nuttig?
  Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
  Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.